AURINKOSÄHKÖN HANKINTA
Tarkista kolme asiaa aurinkovoimala-toimittajaa valitessasi.
1. Jos tarjotaan pitkiä takuuaikoja ja firma on muutaman vuoden vanha, luotatko siihen? Turvallisinta on, jos aurinkopaneeliyhtiö on edes 5 vuotta vanha. Silloin on kertynyt vähän kokemusta ja firma on vakaampi.
2. Yrityksen taloustiedot on hyvä tarkistaa! Jos liikevaihto kasvaa ja tulos on positiivinen voi yritykseen luottaa jatkossakin. Hälyttävää on, jos tietoja ei löydy! Täältä löydät tiedot ilmaiseksi: Finder-taloustiedot
3. Myös aurinkopaneelien sähkötyöt ovat luvanvaraisia. Varsinkin vakuutusasioissa tällä on merkitystä. Tarkista, löytyykö yritys Tukesin sivuilta!
Tukesin hyväksymät sähköurakoitsijat
Roaming Oy:n taloustiedot ovat kunnossa ja yrityksellä on täydet sähköurakointioikeudet. Olemme alan vanhimpia toimijoita (25 vuotta) ja olemme tehneet myös virheitä, joista olemme oppineet!
AURINKOJÄRJESTELMÄN TOIMINTA, 230V
Kiinteistöön asennettava aurinkovoimala pääkomponentit ovat aurinkopaneeli ja invertteri. Aurinkopaneeli tuottaa tasasähköä auringon valosta ja invertteri muuttaa energian vaihtosähköksi sähköverkkoon sopivaksi. Tämä kaikki tapahtuu täysin automaattisesti ja omaa sähköntuotantoa pystytään seuraamaan mittareista, pc:ltä, tai älypuhelimelta. Aurinkojärjestelmä toimii niin, että siitä saatava sähkö käytetään ensimmäiseksi ja lisäsähkö otetaan tarpeen mukaan sähköverkosta automaattisesti. Näin sähkömittari pyörii vähemmän ja sähkölasku on pienempi.
AURINKOENERGIAN KÄYTTÖKOHTEET
Omakotitalo
Sähkön vuosittainen kulutus omakotitalossa on 5000 -20 000kWh. Siitä 30 % voidaan tuottaa aurinkopaneeleilla. Silloin aurinkosähkö voidaan käyttää lähes kokonaan omassa kiinteistössä, jolloin siitä saadaan paras hyöty. 3 kW:n aurinkojärjestelmät sopivat omakotitaloon, missä sähkönkulutus on 10 000kWh/vuosi. 5 -10 kW:n voimala sopii suorasähkölämmitteisiin isompiin taloihin. Minkä kokoisen aurinkojärjestelmän Sinä tarvitset?
Mekaanisen asennuksen saa tehdä myös itse ja napsutella aurinkopaneelien johdot toisiinsa. Paneelien laitimmaisten syöttöjohtojen kytkentä tehdään viimeisenä ja se kannattaa jättää sähkärille, kuten invertterin verkkoonkytkentä. Neuvomme asiakkaita myös iltaisin ja viikonloppusin, koska sillon usein asennuskin tehdään.
Verkkokaupasta valmiit paketit, tai yksittäiset tuotteet
Maatila
Maatilalla tyypillinen aurinkojärjestelmän koko on 5 – 20 kW. 10 kW:n järjestelmä tuottaa vuodessa 9000 kWh. Esimerkiksi maitotiloilla aurinkoenergian tuotanto kohtaa kulutuksen 100% jäähdytyslaitteiden vuoksi. Varasähköjärjestelmä on mahdollista rakentaa pienillä lisämuutoksilla myös jälkeenpäin. Onko Sinun maatilalla sopivaa kattopintaa aurinkoenergialle?
Yritys
Tuotantolaitoksissa ja suunnittelutoimistoissa tuottolukemien ja säästettyjen CO2-päästöjen esitys asiakkaille nousee usein merkittäväksi asiaksi. Halutaan näyttää, että olemme mukana ympäristötalkoissa. Lukemat voidaan siirtää erilaisille näyttötauluille ulos, tai sisälle. Myös kotisivujen yhteyteen liitettävistä taulukoista meillä on valmiit ratkaisut. Paljon rakennetaan myös seiniä suoraa aurinkopaneeleista ja silloin ne näkyvät parhaiten. Haluatko näyttää, että yrityksesi on mukana ympäristötalkoissa?
Yhteisö
Monissa maan kouluissa ja päiväkodeissakin aurinkoenergiaa tuotetaan paikallisesti. Teknillisissä oppilaitoksissa opetetaan ja tutkitaan aurinkoenergiaa. Sen toivotaan myös lisäävän oppilaiden hakeutumista energia-alalle. Aurinkoenergia kiinnostaa!
HUOMIOITAVAA
Parhaatkin aurinkopaneelit tarvitsevat suoraa auringonvaloa ja siksi aurinkopaneelit on asennettava niin, etteivät puut eivätkä rakennukset varjosta paneeleita. Autamme mielellämme parhaan asennuspaikan löytymisessä. Myös turvallisuus on huomioitava. Lumen tippuminen herkemmin katolta, tai lumen kertyminen katolle pitää ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Sähköiset turvakytkimet ja johdotus pitää olla riittävä ja oikein mitoitettu. 1000 voltin järjestelmäjännite asettaa erityisiä vaatimuksia niin johdotuksille, sulakkeille, ukkossuojille ja kaapeleille, kuin itse sähköasentajille. Oikein tehty asennus on kaikissa olosuhteissa turvallinen!
AURINKOPANEELIN SIJOITUS JA KALTEVUUS
Aurinkopaneelit voidaan asentaa harjakatolle, tasakatolle, seinälle, tai maahan. Aurinkopaneeleista rakennetaan myös kaiteita, grilli- ja autokatoksia. Vain mielikuvitus rajoittaa. Parhaan tuoton saa, kun aurinkopaneelit ovat suunnattu 45 asteen kulmaan etelään päin, mutta lähes yhtä hyviä suuntia on kaakko ja lounas vuosituotannon kannalta. Nykyiset aurinkopaneelit hyödyntävät niin hyvin hajavaloa, että paneelit voidaan suunnata kulutuksen mukaan myös aamu ja ilta-aurinkoon (itään ja länteen). Suurissa kohteissa aurinkopaneeleja asennetaan myös loivempaan kulmaan asennuskustannuksien säästämiseksi. Uusimpana tapana aurinkopaneelit asennetaan suoraan katon pintaan.